Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λόλα (ταινία, 1964)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λόλα
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας.
ΣκηνοθεσίαΝτίνος Δημόπουλος
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΗλίας Λυμπερόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΤζένη Καρέζη
Νίκος Κούρκουλος
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Παντελής Ζερβός
ΜουσικήΣταύρος Ξαρχάκος
ΤραγούδιΒίκυ Μοσχολιού
Πάνος Γαβαλάς
Ρία Κούρτη
Τζένη Καρέζη
ΦωτογραφίαΝίκος Καβουκίδης
ΜοντάζΠέτρος Λύκας
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΧορογραφίαΜανώλης Καστρινός
ΔιανομήFinos FIlm
Πρώτη προβολή17 Φεβρουαρίου 1964 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία4 Μαΐου 2010 (DVD)
Διάρκεια100΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Η Λόλα, γνωστή και ως Λόλα της Τρούμπας, είναι δραματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου παραγωγής 1964 σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου και σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου.

Το κυρίαρχο μοτίβο της ταινίας είναι η πειραιώτικη Τρούμπα με τα νυχτερινά της μαγαζιά και τον υπόκοσμό της. [1] Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα, ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει σ' ένα καμπαρέ της Τρούμπας για να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με μια συμμορία που του έστησε άσχημο παιχνίδι και τον έστειλε για τρία χρόνια στη φυλακή. Θέλει επίσης να σιγουρευτεί αν η Λόλα (Τζένη Καρέζη), μια γυναίκα ελευθέρων ηθών με την οποία είχε ερωτική σχέση, ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πρόδωσαν. Στο μεταξύ, ο Στέλιος (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), αρχηγός της συμμορίας και ιδιοκτήτης του καμπαρέ, κρατά κοντά του τη Λόλα, με την οποία είναι ερωτευμένος. Στην ιστορία εμπλέκεται καθοριστικά κι ένας γέρος δεσμοφύλακας του Άρη (Παντελής Ζερβός), που στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι ο πατέρας της Λόλας.

Ο Στέλιος, για να ξεφορτωθεί τον Άρη και να έχει ελεύθερο το πεδίο με τη Λόλα, πληρώνει τον Μαύρο (Σπύρος Καλογήρου), έναν μπράβο του, για να σκοτώσει τον Άρη. Παράλληλα, βάζει κάποιους άλλους να απαγάγουν τη Λόλα, ασκώντας μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση στον Άρη. Όταν έρχεται η ώρα της τελικής μονομαχίας ανάμεσα στον Άρη και τον Μαύρο, ο γέρος δεσμοφύλακας είναι αυτός που θα εξοντώσει τον κακό αρχηγό της συμμορίας, προκειμένου να γλιτώσει από την κατηγορία του φόνου τον Άρη, ο οποίος είναι ο μελλοντικός γαμπρός του.

Παραγωγή και παραλειπόμενα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν μία από τις λεγόμενες εμπορικές του ελληνικού κινηματογράφου, που την εποχή της προβολής της βρισκόταν στο ζενίθ της παραγωγικότητάς του. Στην πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους της Αθήνας και του Πειραιά έκοψε 313.822 εισιτήρια, κατατασσόμενη στην 8η θέση ανάμεσα στις 92 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1963-64. Η πρεμιέρα της Λόλας πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1964, ενώ η ταινία κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 4 Μαΐου 2010. [2]

Λόγω των κινδύνων που ελλόχευαν στην κακόφημη περιοχή της Τρούμπας εκείνη την εποχή, για τα γυρίσματα στήθηκαν ειδικά σκηνικά υψηλού κόστους. [3] Αυτά τα σκηνικά είχαν στηθεί έξω από το στούντιο της Φίνος Φιλμ, δίπλα στο τσιμεντάδικο «Άτλας». [4]

Στην ταινία τραγουδούν η πρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη ("Δεν έχει αρχή"), το καλλιτεχνικό ζευγάρι Πάνος Γαβαλάς και Ρία Κούρτη ("Όνειρο δεμένο"), καθώς και σε πρώτη εμφάνιση η Βίκυ Μοσχολιού ("Του ήλιου σβήστηκε το φως"). Αρχικά, για το τραγούδι αυτό ο Σταύρος Ξαρχάκος προόριζε την Καίτη Γκρέυ, η οποία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, οπότε αντικαταστάθηκε από τη νεαρή Βίκυ Μοσχολιού. [5]

Χαρακτηριστική ατάκα της ταινίας που άντεξε στο χρόνο ήταν το «Πολλά τα λεφτά Άρη», που απευθύνει ο Σπύρος Καλογήρου στον Νίκο Κούρκουλο.

  1. Σολδάτος, Γιάννης (1991). Ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου, τομ. Β. Αθήνα: Αιγόκερως. σελ. 168. 
  2. «Λόλα (1964) ⋆ Filmy.gr». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  3. «Λόλα Η ταινία που γυρίστηκε στο studio γιατί η Τρούμπα παραήταν επικίνδυνη». myBites.Gr. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  4. «Το τραγούδι στην ταινία Λόλα, που έκανε την τότε άγνωστη Μοσχολιού διάσημη και... ξεπαγιασμένη». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. 16 Αυγούστου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 
  5. «Λόλα». ThessalonikiGuide.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2021. 

Βιβλιογραφικές πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ντίνος Δημόπουλος, Εκδόσεις Αιγόκερως, Αθήνα 2001, σελίδα 131, ISBN 960-322-164-3
  • Γιάννη Σολδάτου, Ένας Αιώνας Ελληνικός Κινηματογράφος, Εκδόσεις Κοχλίας, Αθήνα 2001, σελίδα 270, ISBN 960-8228-02-06

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]